středa 30. ledna 2008

Držím vám palce, kluci novinářští

Luboš Křeč a Jan Dražan napsali článek Irglové s Hansardem hrozí vyřazení z boje o Oscary. A oni ten článek nejenom napsali, ale také komunikovali ohledně tohoto s americkou filmovou akademií. Jsou to novináři. patří to k jejich práci. A v tom je zakopaný pes. Zničehonic se vyrojila spousta lidí, kteří jim za to nadávají, dělají z nich udavače, voly, zrádce národa a kdovíjaké jiné tvory. Ohánějí se tím, jak z nás ve světě mají srandu, a že prý kopeme (my Češi) do vlastních řad.
Americká akademie nakonec píseň Irglové z Oscarů nevyřadí. Spolehli se na čestné slovo tvůrců filmu, kteří tvrdí, že píseň Falling Slowly, kterou Hansard hrál s The Frames už v roce 2002 (a v roce 2005 prokazatelně v USA, padá tím tedy i současné vysvětlení akademie, že jde o uvedení písně v USA), byla zamýšlena pro film Once. Režisér filmu John Carney ovšem v několika rozhovorech uvedl, že Glena k účasti na Once přemluvil v roce 2005. A pak prý čestné slovo.
Podle článku Luboše Křeče má píseň konflikt též s pravidly ankety Grammy, kde je nominována též v kategorii nejlepší filmová píseň. Jak to dopadne tam, nevím.
Jen mě mrzí, že těmi, kdo jsou v souvislosti s touhle kauzou osočováni nejvíc, jsou právě Luboš Křeč a Jan Dražan. A tímto bych jim chtěl, před všemi těmi posranými rádobyvlasteneckými čechy, kteří si chtějí honit péra nad tím, že jejich schopná krajanka získala Oscara - jedno jak, hlavně, že ho má -, vyjádřit podporu. Držím vám palce, kluci novinářští.

PS: film Once se mi docela líbil, soundtrack k němu se mi líbí moc, i když Falling Slowly není zrovna ta nejoblíbenější. Tou je pro mě rozhodně When Your Mind's Made Up.

Žádné komentáře: